Nieuwspagina Fotobond Afd. Kennemerland 2017-01-05T21:07:48+00:00
Het competitieseizoen 2015-2016 is met bijzonder wisselende scores verlopen.

Met uiteindelijk een super uitslag voor Jan Teeuwen!

Ondanks zijn goede start bij de eerste drie competities, ontbrak zijn naam bij de eerste 35 fotoclubleden bij de 2e Vrije Ronde (4e competitie).

Groot was de verrassing dat Jan bij de laatste competitieronde zowel de 1e plaats had van deze ronde, maar ook de wisselbeker kreeg uitgereikt voor de hoogste score van de 5 competitieronden!!!

Onze Fotoclub stond uiteindelijk toch op een mooie 4e plaats!!!

Van harte gefeliciteerd Jan!!!

Jan Teeuwen 2 IMG_0011

Hieronder zien we de tabel met de behaalde scores!!!

Discipline Score Fotoclub Eindscore Fotoclub Jan Teeuwen Eindscore Jan Teeuwen
1e Vrije Ronde 6 6 15 15
Stadsfotografie/natuurfotgrafie 3 5 1 3
Series 8 6 10 3
2e Vrije Ronde 9 7 Komt niet voor bij de eerste 35 ?????
Architectuur/Stilleven/tabletop 1 4 1 1

Op de website van de Landelijke Fotobond (Nederlands Centrum voor Vrijetijdsfotografie) is ook informatie
over de afdeling Kennemerland te vinden op deze pagina.

Agenda:  Bijeenkomsten in regionaal verband en inleverdata voor de regionale Bondscompetitie

(Adres Nieuw-Vennep: Pier K, Harmonieplein 2, 2151 AL Nieuw-Vennep
Adres Haarlem: Wijkcentrum De Ringvaart, Floris van Adrichemlaan 98, 2035 VD, Haarlem)

Januari
 Vrij 8  Afdelingscompetitie: inleveren Serieronde
 Ma 11  Nieuw Vennep: Bondscafé, presentatie door Peter Dellenbag, Conceptuele fotografie + inleveren Serieronde
 Ma 25  In Haarlem: Avond over Lightroom en plug-ins in Photoshop door Ton van der Heide
 Februari
 Ma 1  In Haarlem: Afdelingscompetitie, Bespreking Serieronde
 Vrij 5  Afdelingscompetitie: inleveren 2e Vrije ronde
 Ma 8  In HaarlemPresentatie door Ellen Kooi (zie hieronder) + inleveren 2e Vrije Ronde
 Ma 22  In Haarlem: Lezing door Mich Buschman met IJsland-foto’s. Ook gelegenheid tot het stellen van technische vragen
 Maart
 Vrij 4  Afdelingscompetitie: inleveren disciplineronde Architectuur / Stilleven + Tabletop
 Ma 7  In Haarlem: Afdelingscompetitie, Bespreking 2e Vrije Ronde + inleveren disciplineronde Architectuur/   Stilleven + Tabletop
 Ma 14  In Uithoorn: Ambassadeursbijeenkomst
 April

Ma 4  In Haarlem: Afdelingscompetitie, Bespreking Architectuur / Stilleven + Tabletop
 Ma 11  In Haarlem: Algemene Afdelingsvergadering (+ presentatie mentoraat 2015 / 2016)
Ma 25  In Haarlem: Bespreekavond o.l.v. Michiel de Ruyter van de foto’s op de avond zelf ingeleverd met het thema ‘Tijd’ (extra thema-
opdracht die niet meetelt in de scores van de competities; 1 foto per lid)
Print deze pagina Print deze pagina

Omschrijving disciplines Competitie afd. Kennemerland 2016

Stilleven
Stillevenfotografie bestaat uit artistieke composities van roerloze voorwerpen of voorwerp op een beperkt oppervlak
die een verhaal vertellen. Het is daarmee meer dan alleen productfotografie, dat een object an sich laat zien.
Belichting, compositie, kleur en vooral de sfeer van het beeld beplaen de mate van artisticiteit en bepalen ook of
de kijker een verhaal ‘ziet’ in de foto.
Stillevens kunnen overal gemaakt of aangetroffen worden en hoeven niet perse door de fotograaf zelf gearrangeerd te zijn.

Tabletop
Tabletopfotografie vertoont veel gelijkenis met stilleven. Verschil is dat bij tabletopfotografie de fotograaf zelf
een artistiek arrangement maakt op een beperkt oppervlak van een of meerdere voorwerpen, die een eigen verhaal vertellen.
Ook hierbij spelen belichting, compositie, kleur en sfeer een belangrijke rol.

Architectuur fotografie
De fotografie van architectuur wil de schoonheid van een gebouw, een groep gebouwen of een bouwkundig object (b.v. een brug)
of een deel daarvan in beeld brengen, met de nadruk op een persoonlijke interpretatie.
Architectuurfotografie is vaak gericht op vormen en structuren en minder op het weergeven van
een correct of totaal beeld van een gebouw.
Personen kunnen opgenomen worden als middel om de verhoudingen van een gebouw duidelijk te maken.

Op Maandag 8 februari geeft Ellen Kooi een presentatie (Wijkcentrum De Ringvaart in Haarlem);

Deze Nederlandse fotografe geniet internationale bekendheid met haar panoramische foto’s van de relatie tussen mens en landschap. De hoofdrolspelers in haar werken zijn vaak jonge mensen met een ogenschijnlijk turbulente binnenwereld. Ellen Kooi zoekt precies dat moment waarop deze binnenwereld naar buiten probeert te treden. Een zwerm vogels of de reflectie van het wolkendek in het water staan zo symbool voor persoonlijke ontwikkeling en onderkoelde emoties. In ander werk speelt juist het landschap zelf de hoofdrol en benadrukken de hierin aanwezigen mensen de dynamiek van de plek.

Ellen Kooi fotografeert voornamelijk het Nederlandse landschap. Het vlakke land en de indrukwekkende luchten lenen zich bij uitstek voor de haast psycho-analytische wijze waarop zij haar beelden samenstelt. Ze gebruikt bij voorkeur modellen die zijn opgegroeid in de omgeving waar ze fotografeert. De emotionele band tussen mens en plek zorgt dat zij zich opener en wellicht kwetsbaarder laten zien aan de camera. De modellen nemen houdingen aan die veel verraden over onze primaire, dierlijke instincten. Soms zoeken ze naar geborgenheid, soms naar open contact. Op deze wijze kan zij met één enkel beeld een gelaagd verhaal vertellen met daarin verwijzingen naar de beeldende kunst, dans en de vorming van identiteit.