Beeldbewerkings nieuws2017-12-03T21:21:09+01:00

Beeldbewerkingsavonden in 2018

De oproep om aan te geven welke leden interesse hebben voor een doorstart van de beeldbewerkingsgroep heeft 12 aanmeldingen opgeleverd; dit betekent dat we dus met een flinke groep van start kunnen.

De beeldbewerkingsgroep is voor komend jaar in de agenda ingevoegd op de woensdagavonden.
We gaan dus op 24 januari 2018 van start en verder eenmaal per maand; alle datums zijn door het Onderdak bevestigd en in de agenda op de website opgenomen.

Wat kunnen we komend jaar gaan doen?
Deze lijst is zeker niet compleet en sterk afhankelijk waar jullie mee aan de slag willen gaan.

  • Selecties maskers en kanalen
  • Werken met lagen in photoshop
  • Verschil tussen levels en curves
  • Hoe chromatische aberratie verwijderen
  • Bridge en camera raw
  • Onderwerpen van leden
  • Vragen en problemen van leden

Laat weten wat je komend beeldbewerkingsjaar wil gaan doen.

Op te beginnen wil ik voorstellen om naast lessen via de beamer ook meer van de technieken van beeldbewerking van leden door leden te leren. Heb je dus een leuk onderwerp laat dat dan weten, dan kunnen we ons daarin gaan verdiepen.

Bij de voorganger van de beeldbewerkingsgroep gebruikte we vaak onze eigen laptop om technieken aan andere leden te laten zien; een beeld zegt meer dan woorden. Ook kan je je eigen laptop gebruiken om de besproken onderwerpen op een avond beter te leren door er direct mee aan de slag te gaan; loop je tegen problemen aan dan kunnen andere je helpen.

Mail je reacties en ideeën en dan zien we elkaar op de eerste beeldbewerkingsavond in 2018.
Met vriendelijke groet, Hans

De beeldbewerkingsgroep gaat op 20 september 2016 van start.

Op de website heb je in het beeldbewerkingsnieuws en in het blog gelezen dat het boeiende avonden gaan worden.
Om goed voorbereid te starten is het handig als je een pc/laptop heb met daarop de filters geïnstalleerd. Op het blog staat de link om de gratis software te downloaden.
Mocht dit niet gelukt zijn neem dan je laptop mee naar de eerste avond dan helpen we je met de installatie.
Op deze avond is het ook belangrijk dat je of een laptop of een USB-stick mee heb. Je kan dan de documentatie en de oefenbestanden krijgen om thuis mee aan de slag te gaan.

Naast de oefenbestanden is het ook belangrijk dat je met eigen bestanden aan de slag ga en deze op een volgende avond meeneem. Kijk eens in je fotocollectie of je een foto heb die je gedeeltelijk wil aanpassen maar waar de selectie van de onderdelen lastig is. De eerste avond in een introductie maar de tweede avond gaan we van start met Viveza. Met dit filter pas je zonder ingewikkelde selecties een foto aan. Precisie, maar dan makkelijk. De wijzigingen die je aanbrengt, vloeien automatisch en natuurlijk over in je foto, met een spectaculair resultaat.

Heb je nog niet opgegeven voor de beeldbewerkingsgroep maar krijg je toch zin om mee te doen schroom dan niet om op 20 september langs te komen.

Iedereen is van harte welkom.

Verslag 1e avond beeldbewerkingsgroep en programma voor 18 oktober 2016.

Voor de eerste avond van de beeldbewerkingsgroep hadden zich 10 leden opgegeven. Het was dus een hele verrassing dat we bij het begin van de Nik filter avonden met een groep van 17 mensen waren. Logistiek gaf dit mischien wat problemen maar iedereen vond toch een plaats voor met of zonder een laptop computer.
Voor de komende avond hebben de beschikking over twee grote en één kleine tafel zodat er ongeveer plaats is voor 15 laptops.
Deze eerste avond hebben we keken naar de inleidingen in de Nik filter door de photoshop goeroe Scott Kelby en onze vaste hulp en Lightroom deskundige Piet van den Eynde. Daarna hebben we gezien hoe je de Nik filters op een Windows of een Mac computer kan installeren.
We hebben ook gezien als je Photoshop gebruikt dat je met slimme filters achteraf de instellingen van je filters kan aanpassen. We gaan hiermee zeker nog aan de slag op de komende avonden.
Tot slot hebben we ons verdiept in de grote kracht achter de Nik filters de U Point Technology. Hier mee kan je het licht en kleur in een foto selectief beheren zonder dat ja gecompliceerde maskers of selecties hoeft te maken. We hebben dat gezien aan de hand van Viveza, het eerste filter wat we gaan gebruiken. Het gebruik van de controle punten waarmee we dit kunnen regelen zullen we nog uitgebreid gaan behandelen in de komende avonden; dus geen paniek alles wordt straks duidelijk.
De documenten bestaande uit het cursusboekje, de films en de oefenbestanden zijn op een USB-stick beschikbaar gesteld; heb je nog niet alle bestanden kunnen overnemen, neem dan de komende avond een USB-stick mee.

Op 18 oktober 2016 gaan we de hele avond aan de slag met Viveza. Probeer thuis alvast wat te oefenen aan de hand van de video 02 Viveza en de onderdelen in het boekje.
Neem ook vooral je resultaten mee zodat we die op deze avonden kunnen zien en waarvan we allemaal kunnen leren.
Zelf werk ik meestal met Photoshop maar er zijn verschillende leden die met Lightroom werken; zij kunnen hun ervaringen hiermee dan delen met de groep.
Ook zou het fijn zijn als er leden zijn die kunnen vertellen hoe je het beste met de filters in Photoshop Elements kan werken.

Genoeg programma dus voor de komende avond.

Beeldbewerkingsgroep 18 oktober 2016.

Op de eerste avond van de beeldbewerkingsgroep hebben we kennis gemaakt met de Nik filters. Na deze algemene introductie staat voor komende dinsdag 18 oktober 2016 een verdieping in het eerste filter Viveza 2 op het programma.

We zullen zien dat we de kleur en belichting van een foto in enkele klikken kunnen bijwerken. Deze aanpassingen kunnen op het totale beeld met de zogenaamde globale schuifregelaars worden gedaan. Maar het sterke punt van de Nik filters is dat we dit ook met controle punten op geselecteerde gebieden kunnen doen via de zogenaamde selectieve schuifregelaars. Als je Viveza vanuit Photoshop gebruikt zullen we zien dat je met slimme filters alle instellingen achteraf nog kan aanpassen.

Ga vast lekker aan de slag met de oefenbestanden en probeer ook een voorbeeld te maken met een eigen foto die je graag wil aanpassen met Viveza. Stuur een originele en een aangepaste versie van je eigen foto voor maandag 17 oktober 2016 naar mij zodat we deze op de werkgroep avond kunnen bespreken.

Tot as dinsdag,
Hans Kuppers.

Verslag 2e avond beeldbewerkingsgroep en programma voor 15 november 2016.

Op de tweede avond van de beeldbewerkingsgroep hebben we gewerkt met het Nik filter Viveza. Hiermee kunnen we onder meer de helderheid, contrast, verzadiging, kleurtoon en warmtegloed aanpassen van onze foto’s. Nu kan dat ook met bv Lightroom en zoals we in de oefeningen hebben gezien moet je ook zeker de dingen die makkelijk zijn aan te passen hiermee doen. Het mooie is dat je met controle punten ook makkelijk plaatselijke aanpassingen kan doen die niet of zeer moeilijk op een ander manier zijn te realiseren.
Een aantal van jullie hebben al mooie resultaten laten zien (kijk in de Viveza galerie); graag zien we van je beste twee foto’s een afdruk in passe-partout voor de presentatiemiddag; neem deze dan ook de komende avond mee.

De komende avond gaan we werken met Silver Efex Pro. Hiermee kan je foto’s omzetten in zwart-wit en heel snel fantastische resultaten krijgen. Hierbij maak je gebruik van tools zoals dynamische helderheid, zacht contrast, witversterking, zwartversterking en de geavanceerde korrel-engine. Je kan bijna twintig populaire filmtypen nabootsen voor prachtige zwart-witresultaten. Dit alles kan natuurlijk ook plaatselijk worden aangepast met de bekende controle punten.
Silver Efex Pro geeft je de controle over het volledige proces van omzetting naar zwart-wit. We gaan verschillende effecten uitproberen en vergelijk verschillende bewerkingsstadia van je foto of maken aanpassingen op elk gewenst moment weer ongedaan. Dit dankzij de ingebouwde geschiedenisbrowser van Silver Efex Pro. Daarnaast gaan ook aan de slag met de vele recepten die als uitgangspunt kunnen dienen bij het omzetten naar zwart-wit.

Probeer alvast maar eens met de oefenbestanden of je hiermee de gewenste effecten kan bereiken.
Tot 15 november op de 3e beeldbewerkingsavond en neem je met Nik filters bewerkte afdrukken voor de presentatiemiddag mee.

Beeldbewerkingsgroep verslag 15 november 2016 en programma 6 december 2016.

Op de eerste van de twee beeldbewerkingsavond over Silver Efex Pro hebben we gezien dat je op verschil manieren kan starten met het omzetten van kleuren opnamen naar zwart-wit. Als je nog bekend ben met het fotograferen met zwart-wit rol films kan je in Silver Efex Pro kiezen uit bijna twintig filmtypes. Daarna kan je met de afwerking effecten ook nog kaders en toning toevoegen om je resultaat nog mooier te maken.
Een tweede methode bestaat uit het starten met een van de recepten uit het linker paneel. Daarna kan je met de opties uit het rechter paneel helderheid, contrast en structuur aanpassen. Het is simpelweg een kwestie van proberen om het effect van bijvoorbeeld dynamische helderheid of fijne structuur te zien. Zorg dat je ook steeds even op 100% kijkt, zodat je specifiek het detail of de ruis kunt beoordelen. In het paneel met selectieve aanpassingen kun je een zogeheten controlepunt maken op een willekeurige plaats in de afbeelding. Hiermee kan net als in Viveza selectieve aanpassingen doorvoeren. Het werkt heel interactief met acht kleine schuifregelaars. Ook kunt je eenvoudig de diameter aanpassen van controle punt en het knooppunt verplaatsen. 

De volgende keer gaan we verder met de tweede les van Silver Efex Pro waarin we ook gaan werken met het gedeeltelijk terughalen van de kleuren, zoals je dat vroeger deed met het inkleuren van een zwart-wit foto; Marga heeft ons al wat laten zien.
Ik hoop veel voorbeelden van jullie zwart-wit creaties te mogen ontvangen zodat we deze op de komende avond kunnen bespreken en daarna op de website zetten.

Voor de mensen die voor presentatiedag nog geen foto’s hebben ingeleverd breng je mooiste foto mee naar de club of geef hem af bij een van de bestuursleden of werkgroepleiders. Doe dit wel voor 26 november 2016, zodat ook jouw foto aanwezig is op de presentatiedag op zondag 27 november 2016.

Tot slot heb ik de leden van de werkgroep een mail met een aantal nieuwe recepten gestuurd om in te laden in de verschillende Nik plugins. Voor Silver Efex heb je alleen de filters uit die map nodig. Ook heb ik een scherm afdruk gemaakt van de gebruikte sneltoetsen; deze gelden voor de meeste Nik plugins.

Tot zondag 27 november 2016 op de presentatiedag.

Beeldbewerkingsgroep verslag 6 december 2016 en programma 17 januari 2017.

Op de tweede beeldbewerkingsavond over Silver Efex Pro was het weer lekker druk. Er waren ook drie nieuwe leden die zicht willen aansluiten bij de beeldbewerkingsgroep. Iedereen is weer voorzien van de nodige documentatie en op de komende avonden kan je altijd terugkomen met vragen over de eerste twee Nik filters.

Met Silver Efex hebben we gezien dat je in het historie paneel met de gele pijl kan vergelijken wat je in de stappen daarna heb gedaan. Net als bij het eerste filter Viveza is het ook hier belangrijk om met de controle punten te werken en ze soms te groeperen om makkelijker aanpassingen te doen voor een hele groep controle punten.
Als je met photoshop werkt kan je met de slimme filers achteraf makkelijk bewerkingen nog aanpassen. Sla de documentatie hier nog maar eens op na.

Tot slot hebben we gezien hoe je een zwart-wit foto kan voorzien van een kleuren element, hoewel dit volgens Piet niet meer van deze tijd is.
Kijk ook nog eens naar de bonus tips van Piet om de helderheid in een kleurenfoto aan te passen met Silver Efex zonder de moeilijke Luminosity maskers.

De volgende keer gaan we aan de slag met Color Efex, het meest uitgebreide Nik filter.  Met de visuele voorinstellingen heb je allerlei mogelijkheden die je als uitgangspunt kunt gebruiken voor je fotografische experimenten. Combineer de Color Efex Pro-filters naar behoefte voor een unieke look. Je kunt je favoriete combinaties opslaan en dezelfde look met één klik toepassen op andere foto’s.

Laat je niet van de wijs brengen door de grote hoeveelheid instellingen en ga aan de slag met de presets die je als uitgangspunt naar het gewenste resultaat zullen leiden.
Dit is het filter wat de photoshop specialist Scott Kelby mee zou nemen als hij er maar één mocht kiezen. De komende twee avonden gaan we hier uitgebreid mee aan de slag en je zal zien dat je hiermee nooit verwachte resultaten kan behalen.

Stuur je eerste met Color Efex verbeterde foto’s naar mij voor de komende beeldbewerkingsavond zodat we die kunnen bespreken op 17 januari 2017.

Fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar.

Beeldbewerkingsavond Color Efex Pro 17 januari 2017

Beste deelnemers aan de beeldbewerkingsgroep,

Allereerst wil ik jullie een heel goed en gezond nieuwjaar toewensen.

Op de eerste avond van dit nieuwe jaar gaan we stoeien met het zeer uitgebreide filter Color Efex Pro.
Door de mogelijkheid om van de ruim 50 meegeleverde creatieve filters aan te passen en te combineren kan je je foto’s aanpassen zoals jij dat wil.
Dit samen met de bekende controle punten waarmee aanpassingen lokaal kunnen worden toegepast geeft soms wel het gevoel het is te veel!

Gelukkig zijn er veel recepten die al geslaagde combinaties laten zien. Ook zal je na het doorwerken van de hele filterlijst je eigen favorieten gaan gebruiken waardoor je weer rust in je werk krijg.

De eerste van de twee Color Efex avonden gaan we zien hoe je filters kan stapelen en dat je de aanpassingen met een controle punt op een bepaald onderdeel van je foto kan toepassen of juist kan tegenhouden.
Hierdoor zal de rest van je foto worden aangepast en het geselecteerde deel niet.

Ga vast aan de slag en stuur je resultaten op zodat we deze op de werkavond kunnen bepreken.
Tot 17 januari 2017 op de werkavond voor beeldbewerkers.

Beeldbewerkingsgroep verslag 17 januari 2017 en programma 7 februari 2017.

Deze eerste avond hebben we gezien hoe je moet werken met het Color Efex filter; hierbij was nieuw dat je met positieve en negatieve controle punten kan werken.
Hiermee kan je iedere van de gebruikte filters toepassen of juist tegenhouden voor een deel van je foto. Door het stapelen van de filters zijn de mogelijkheden onbegrensd.
Op de website van Google staat een beschrijving van ieder afzonderlijk filter met een voorbeeld en een filmpje met uitleg.
 Kijk maar eens naar de volgende link: https://support.google.com/nikcollection/answer/3297793?hl=en&ref_topic=3297791
Wil je hem laten vertalen door google translate gebruik dan:
https://translate.google.com/translate?sl=de&tl=nl&js=y&prev=_t&hl=nl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fnikcollection%2Fanswer%2F3297793%3Fhl%3Den%26ref_topic%3D3297791&edit-text=

De volgende keer gaan we verder met Color Efex; we gaan dan zien dat je gestapelde filters kan samenvoegen in een recept en dat je zo’n recept
makkelijk kan aanpassen aan jouw wensen. In de video lessen ligt de nadruk op portret foto’s maar oefening nog eens met een landschapsfoto die je geheel naar eigen inzicht kan aanpassen.
Ik ga ervan uit dat een iedereen wel een landschapsfoto heeft die hij wil aanpassen en zie graag de resultaten voor de volgende avond op 7 februari in mijn mailbox.

Veel plezier met dit meest dynamische Nik filter.

Programma beeldbewerkingsavond Color Efex Pro 7 februari 2017

De eerste avond over het Color Efex filter hebben we de basis besproken en gezien hoe je de filter instellingen kan aanpassen naar je eigen wensen. Deze tweede avond gaan we filters combineren en daar recepten van maken.
Door filters te combineren en de eigenschappen ervan te wijzigen maak je een combinatie die precies naar je smaak is. Dat filterrecept kun je opslaan voor later, maar ook delen met anderen door hen een bestandje te sturen.
Het opslaan van een filterrecept is eenvoudig: klik in het rechter schermdeel op de knop Save Recipe en geef het filterrecept een naam.
Een zo gemaakt filterrecept komt in de lijst Custom te staan. Hebt je een bestaand recept geopend en vervolgens gewijzigd, dan kun je de wijzigingen in het recept opslaan door op de rechter onderhoek van het receptminiatuur te klikken. Bovenaan staat een knop Export All waarmee alle recepten tegelijk geëxporteerd kunnen worden naar bestanden op schijf. Om een enkel recept te exporteren klik je op het pijltje in de rechter bovenhoek van het desbetreffende recept. Geëxporteerde recepten kan je met andere delen.
Onderaan de lijst van Recipes is ook een knop Import aanwezig waarmee nieuwe recepten geïmporteerd kunnen worden.

Laat je fantasie de loop gaan en stuur je foto’s op voor as dinsdag zodat we die op de beeldbewerkingsavond kunnen bepreken.

Beeldbewerkingsgroep  programma 14 maart 2017.

De afgelopen beeldbewerkingsavonden hebben we met Vizeza, Silver Efex en Color Efex onze foto’s verbeterd. We hebben ons hierbij met kleur, toon en belichting beziggehouden.
De komende twee avonden gaan we met een wat andere plug-in, HDR Efex aan de slag. Zoals de naam al zegt kan je hiermee echte HDR beelden maken waarmee we het goede in alle gebieden van een foto optimaal kunnen weergeven. Zowel de lichte en de donkere gebieden worden zoals je zou willen samengevoegd in een HDR foto. Bij de verwerking maken we gebruik van de bekende interface van onze Nik filters.
Voor degene die nog niet eerder met HDR hebben gewerkt, met deze plug-in is het niet moeilijk het gewenste resultaat te krijgen. Mede door de ingebouwde instellingen om de kleuren aan te passen kan je zien hoe je resultaat eruit gaat zien met de bekend voorinstellingen. Ook als je geen gebruik wil of kan maken van meerdere foto’s met verschillende beleggingsinstellingen kan je toch van de kleuren opties gebruikmaken met slechts één foto.

Kortom ga lekker aan de slag met één of meerder foto’s en stuur je resultaat op voor as dinsdag zodat we die op de beeldbewerkingsavond kunnen bepreken.

Programma beeldbewerkingsavond HDR Efex 11 april 2017

Op de eerste van de twee avonden over HDR fotografie hebben we gezien dat je door foto’s met verschillende belichtingen te combineren het beste van deze foto’s kan combineren. Het bleek lastig om na het samenstellen van een HDR foto ook de juiste kleuren in de foto te krijgen.

We hebben voor de tweede avond nog een deel van de film tegoed waarin we kunnen zien hoe je de HDR Efex kan gebruiken samen met Photoshop.

Zelf heb ik nog wat gestoeid met een foto van het station Arnhem waarbij zowel het interieur als ook het gezicht naar buiten er goed uit komt.

Omdat we waarschijnlijk wat tijd overhebben wil ik ook graag vooruit kijken op het komende seizoen. Wat willen we dan gaan oppakken. Om je in de stemming te brengen heb ik een deel van de cursus Photoshop voor fotografen meegenomen. In dit deel wordt uitgelegd hoe je architectuur foto’s kan verbeteren.

Heb je nog foto’s van de voorgaande Nik modules stuur je resultaten dan op voor as dinsdag of neem ze mee op een USB-stick zodat we die op de beeldbewerkingsavond kunnen bepreken.

Beeldbewerkingsgroep  programma 9 mei 2017.

Op de komende beeldbewerkingsavond van 9 mei 2017 gaan we met Analog Efex Pro 2 aan de slag. Hiermee kan je je foto’s in een handomdraai van allerlei verouderingseffecten voorzien. Negatiefrandjes, lichtlekken, krassen en texturen, vergeling en dubbele belichting: het zit er allemaal in en in tegenstelling tot de doka kan je zelf bepalen waar welk effect komt te zitten!

De standaard presets van de klassieke camera zijn nogal grof. Dat wil zeggen dat ze een behoorlijke verkleuring en vignettering bevatten en ook flink wat korrel hebben. Eén en ander kan je aanpassen via de opties aan de rechterzijde. Maar Analog Efex bevat veel meer dan alleen maar de klassieke camera presets. Door op de naam van de camera links bovenin te klikken maakt je een menu met nog veel meer camera’s zichtbaar. Hiermee komen nog veel meer opties beschikbaar.

Analog Efex biedt de gebruiker standaard een groot aantal filters en combinaties van filters om digitale beelden een klassieke ofwel analoge uitstraling te geven. Wat de plug-in echt bijzonder maakt, is dat je de filters aan je eigen smaak kan aanpassen en vervolgens kan opslaan voor later (her)gebruik. Op die manier kan je zelf een set filters en filtercombinaties met een geheel eigen uitstraling samenstellen.

Heb je al geëxperimenteerd met Analog Efex of nog foto’s van de voorgaande Nik modules stuur je resultaten dan op voor as dinsdag of neem ze mee op een USB-stick zodat we die op de beeldbewerkingsavond kunnen bepreken.

Programma beeldbewerkingsavond 6 juni 2017

Op de komende beeldbewerkingsavond van 6 juni 2017 gaan we met de laatste twee filters Dfine en Sharpener Pro aan de slag.

Op de laatste avond hebben we al een voorproefje gezien van de mogelijkheden met Dfine. Hiermee kun je afzonderlijk het contrast aanpassen en de kleurruis verminderen. Zo bepaal je zelf heel eenvoudig het type en de hoeveelheid ruisvermindering voor je foto. Gebruik alleen ruisvermindering voor de gedeelten waar dat nodig is, zodat in de rest van je foto zo veel mogelijk details behouden blijven. Met controlepunten kun je ruis selectief verwijderen zonder maskers te gebruiken.

Sharpener Pro versterkt subtiele details en texturen om je foto’s een eigen uitstraling te geven. Met de tools voor structuur, lokaal contrast en focus heb je verschillende mogelijkheden om verscherping creatief toe te passen.
Pas verbeteringen selectief toe met controlepunten en leid het oog van de kijker naar de juiste plek. De verbeteringen gaan vloeiend op in je foto voor een natuurlijk eindresultaat.

Heb je nog geëxperimenteerd met Analog Efex of foto’s bewerkt met een van de voorgaande Nik modules stuur je resultaten dan op voor as dinsdag of neem ze mee op een USB-stick zodat we die op de beeldbewerkingsavond kunnen bepreken.