Landschap & architectuur 2e editie

Auteurs
Fotograaf Bas Meelker is een bekend fotograaf van natuur en landschap. Bas Meelker heeft een website: basmeelker.nl voor meer werk van hem.

Pieter Dhaeze is een fotograaf die ook publiceert in fototijdschriften. Website: dhaeze.nl. Hij heeft tevens andere boeken geschreven.

Uitgever
Van Duuren Media B.V., Culemborg. Website: www.vanduurenmedia.nl

Definities
Het boek begint met de definitie van architectuur en landschap, op deze manier kan bewust een keuze worden gemaakt tussen een stadslandschap, een natuurlandschap of een mengvorm.

Techniek
Het formaat van de sensor bij spiegelreflex vs compactcamera’s wordt verteld zonder er heel diep op in te gaan. Dit is voor de compositie natuurlijk minder van belang en kan later met behulp van internet zelf uitgezocht worden.

Het gebruik van lenzen en het verschil tussen het formaat van de sensor. Bij de lenzen wordt uitgelegd hoe lensfouten zich manifesteren en bij betere lenzen minder aanwezig zijn.

Speciale lenzen
Diverse soorten lenzen worden besproken Tilt shift krijgt speciale aandacht, terecht omdat architectuur een belangrijk onderwerp in het boek is. Hier worden een paar pagina’s aan besteed. Het gebruik van een statief wordt bijna altijd aangeraden.

Terminologie
Veel termen worden uitgelegd bijvoorbeeld chromatische aberratie wordt uitgelegd, maar wat een stop is in de fotografie echter niet.
Dynamisch bereik wordt niet uitgelegd, wel een paar voorbeelden hoe je HDR kan gebruiken. Het grijs verloopfilter wordt behandeld met een paar foto’s. Een grijsverloopfilter kan ook later met photoshop, maar uitgelegd wordt waarom het beter is om een filter te gebruiken bij het maken van de foto.

Praktijk

Hoe kom je tot een goede landschapsfoto of architectuurfoto worden met vele voorbeelden aangevuld en uitgelegd. In sommige gevallen worden twee foto’s naast elkaar gezet, dan wordt nog duidelijker wat voorbereiding en nabewerking kan doen. Erg leerzaam is dat bij elke foto wordt vermeld wat de ISO waarde, diafragma, sluitertijd en brandpuntinstelling is. De foto’s die worden gebruikt bij de voorbeelden zijn erg mooi. Tot slot wordt zwart/wit fotografie behandeld.

Nabewerking
Lightroom en Photoshop worden behandeld. Diverse nuttige tips worden gegeven om ongewenste afwijkingen van de lens te corrigeren, zoals tonvorming en chromatische aberratie

Back-up
Zelfs het onderwerp back-up wordt besproken met een paar tips. Dat is iets wat bij veel fotografen niet met een uitgewerkt plan wordt uitgevoerd. Een back-up moet bijvoorbeeld bewaard worden op meerdere plaatsen.

Conclusie
Boek is bestemd voor een brede doelgroep omdat er veel verschillende onderwerpen worden behandeld die zowel voor de beginnende fotograaf als de meer gevorderde interessant zijn. Beginnende fotografen zullen voor sommige onderwerpen het internet nodig hebben voor extra uitleg. Denk bijvoorbeeld aan HDR foto’s en begrippen die niet nader worden uitgelegd.

Veel tips voor het fotograferen van landschappen en architectuur van de camera tot en met het afdrukken. Het is zeker ook voor fotografen die ervaring hebben met het maken van foto’s en op zoek zijn naar verbeteringen. Dit boek geeft aan wat je kan doen in de voorbereiding, materiaalkeuze, keuze van het moment van de foto of de nabewerking.

Een aanrader.

Bert Drijver lid van de architectuurgroep van fotoclub de Bloembollenstreek.