In deze rubriek doen we geregeld verslag van wat er de laatste avonden aan de orde is geweest en laten we de bij-passende foto’s op de digifotogaleriepagina zien.

Digi-avonden in Februari en Maart 2016

Met veel enthousiasme hebben we de afgelopen keren gekeken naar de mogelijkheden van het werken met het Easy Panel (Luminosity Masks) op
zowel één enkele foto als ook op de combinatie van foto’s met drie verschillende belichtingen (blenden).
Het plan is om daar de komende twee avonden (april en mei) mee door te gaan.
Het is goed om daarvoor de toegestuurde video’s goed door te nemen. Zelf de foto’s namaken helpt voor een goed begrip.

Een aantal weetjes en toetscombinaties:

 • Maak de Luminosity masks (LM’s) aan van die foto waar genoeg contrast in zit.
 • Als je verschillende lagen hebt en je maakt LM’s aan op een laag, zet de andere lagen dan uit. Na aanmaak van de LM’s de andere lagen weer aanzetten.
 • Na aanmaak van LM’s even eventuele selecties die er dan zijn ongedaan maken (Ctrl+D) voordat je begint met het kiezen van je LM.
 • Kiezen van je LM: ga in ‘kanalen’ op de zwart-witte masks staan en bekijk wat je dan zou selecteren; wit is wat je selecteert, zwart is wat je niet selecteert.
  Zo kun je het geschikte masker (selectie) kiezen. Door op Ctrl + links te klikken op het zwart-witte vlak in kanalen, krijg je een selectie met mierenpaadjes.
  Dan teruggaan naar lagen en je kunt beginnen met de bewerking die je in die selectie wil toepassen b.v. een curven aanpassingslaag.
 • Om de mierenpaadjes weg te halen , maar de selectie wel te doen blijven bestaan klik je op Ctrl+H. Terughalen van de mierenpaadjes: weer: Ctrl+H
 • Als je met een nieuw LM, dus een nieuwe selectie, wil gaan werken hierna, vergeet niet de bestaande selectie weg te halen! (Ctrl+D)
 • Als je een LM kiest, kan het niet helemaal geschikt zijn. Je wilt b.v. iets van de selectie er af halen of iets er bij doen. Dat zou je handmatig kunnen doen door in het masker met zwart of wit te gaan schilderen. Mooier is het meestal om dan een ander geschikt LM te kiezen dat je van het eerder gekozen masker ‘aftrekt’ of er ‘bijtelt’.
  Dat doe je met de volgende toetscombinaties:
  Aftrekken: Bij een bestaande selectie het masker kiezen dat je af wilt trekken en dan klikken op Ctrl+Alt+links klikken op dat masker. Je ziet dan ook een minnetje.
  Optellen: Bij een bestaande selectie het masker kiezen dat je op wilt tellen en dan klikken op Ctrl+Shift+links klikken op dat masker. Je ziet dan ook een plusje.

Tot zover: wellicht komen er in de komende maanden nog punten bij.

Programma volgende digi-avond d.d. dinsdag 16 februari 2016.

Helaas is de avond op 18 januari niet doorgegaan. Daarvoor in de plaats was er een huiswerkopdracht van Hans Kuppers. (Zie hieronder)

Het Easy panel van Jimmy McIntyre.
Een mooi gereedschap als je maar weet wat je ermee kan doen en hoe het werkt; mij was dat niet echt duidelijk.
Daarom ben ik verder in de techniek erachter gedoken van het digitaal overvloeien en de daarvoor benodigde helderheidsmaskers.
Ik heb het eerste deel van de cursus, over de helderheidsmaskers vertaald in het Nederlands en een uitleg met bijhorende schermen gemaakt.
Deze kon je downloaden bij WeTransfer. (Mocht je dat vergeten zijn, vraag dan aan Annemarie om het bestand nog een keer door te sturen).

Probeer deze cursus om meer te begrijpen over het gebruik van helderheidsmaskers als basis voor het digitaal overvloeien.
De aanleiding dat ik hiermee aan de slag ben gegaan kwam door de video van Jimmy over het digitaal overvloeien die je kan zien op youtube:

Wil je ook dit soort overvloeien begrijpen ga dan gauw aan de slag met de cursus.
Hierna ben je klaar om met het gratis Easy panel te gaan werken wat je kan downloaden bij:
http://www.shutterevolve.com/photoshop-powerpack/
Vul je e-mailadres, klik op “Get my Easy Panel” en installeer de plug-in in photoshop.

Op de digigroep-avond van 16 februari 2016 gaan we hiermee aan de slag en ik hoop jullie eerste resultaten te zien.

Het programma voor dinsdag 16 februari is dus:
– Easy Panel
– Het filter ‘Uitvloeien’ in Photoshop waarover een artikel staat in de nieuwste Zoom, als PDF al eerder per mail toegestuurd

Programma volgende digi-avond d.d. dinsdag 18 januari 2016.

 • Kijken naar de foto’s die de leden gemaakt hebben n.a.v. de behandelde onderwerpen: ‘turn into light’; ‘werken met slim object en het filter Camera RAW’.
 • Nog een keer ingaan op de Lumiosity masks van het Easy panel voor Photoshop dat in oktober behandeld is maar nog niet door iedereen goed begrepen wordt (Peter Meijs en Hans Kuppers) Easy Panel is te downloaden bij http://www.shutterevolve.com/use-luminosity-masks-exposure-blending/
  Op die pagina zijn ook de tutorials te vinden.
 • Eventueel doorgaan op de mogelijkheden met de Trigger trap (Peter van Doorne)
 • Het filter ‘Uitvloeien’ in Photoshop waarover een artikel staat in de nieuwste Zoom, als PDF per mail toegestuurd

Kort jaarverslag 2015

Hoewel we maar 7 keer bij elkaar zijn gekomen in 2015 is er toch een veelheid van onderwerpen aan de orde gekomen. (De september bijeenkomst ging niet door vanwege de verbouwing en de novemberbijeenkomst werd afgelast vanwege te veel afzeggingen)

 • Bewerking van foto’s aangeleverd door leden van de Digigroep. Het was leuk en instructief om te zien hoe ieder met eenzelfde foto een ander resultaat bereikte.
  Er is daarbij o.a. gebruik gemaakt van ‘adaptief groothoek’ in Photoshop. En de verschillen zijn bekeken in de bewerkingsmogelijkheden tussen foto’s met 8, 16 en 32 bits diepte.
  Ook zijn hierbij verschillende zwart-wit bewerkingen doorgenomen o.a. met Nik Silver Efex Pro, Photomatic in combinatie met ACR
 • Animatie in b.v. kerskaart (Peter Meijs)
 • Frequency Separation; skin toning uitleg: http:zoom.nl/artikel/cursussen/23130-photoshop-zachte-huid-met-frequency-separation.html
  Een hulp middel bij de portretfotografie.
  Op de Frequency Separation is door gegaan om High/Low frequency te bespreken.
 • Retoucheren van gerimpelde gezichten met ‘Portrait Pro’
 • Collages / Samenvoegingen
 • Canvas vergroten en het ontstane wit dan opvullen met behulp van ‘vullen–> inhoud behouden’.
 • Perspectiefraster maken van een selectie van b.v. een vloertegel
 • Het filter ‘uitvloeien/liquify’ van Photoshop gebruiken voor retoucheren en voor quasi artistieke effecten (samen met gereedschap ‘natte vinger’)
 • Gereedschap ‘verloop’ bekeken met de instructievideo: https://www.youtube.com/watch?v=2flzg_6fbQ0
  Verloopfilter met masker in alle mogelijke modi + mengen van de beelden. O.a. mengen van beelden in grote letters m.b.v. uitknipmasker.
 • Mogelijkheden om met Nik filters fraaie effecten te bereiken.
 • Turn day into light (project van Digital camera) Bewerking van een foto zodanig dat een dagopname een avond/nachtopname lijkt.
 • Easy Panel voor Photoshop (gratis) lijkend op de Luminositiy masks van Tony Kuiper(die wse al eerder behandelden), maar met een mooiere en toegankelijkere interface. https://www.shutterevolve.com/use-luminosity-masks-exposure-blending
  Een set handelingen in Photoshop op basis van de tonale waarden (hooglichten, lichten en donkere delen) in een foto. Dit levert een subtiele manier op van het beïnvloeden van de lichte en/of donkere delen van een foto.
 • Nieuwe Lumia 950 en Lumia 950XL smartphones met goede camera’s zijn besproken.
 • Openen van foto’s vanuit b.v. Lightroom naar photoshop als ‘slim object’ en dan via het filter Camera RAW allerlei leuke en vooral makkelijke en snelle bewerkingsmogelijkheden toepassen, die dan ook nog eens gemaskerd kunnen worden op een deel van de foto.
 • De volgende video http://farbspiel-photo.com/learn/the-superresolution-trick-how-to-quadruple-the-resolution-of-your-camera waarbij door het samenvoegen van ongeveer 20 snel genomen foto’s van eenzelfde plek de resolutie en dus de beeldkwaliteit sterk verhoogd kan worden.
 • Gebruik van het instrument ‘De Triggertrap’.

De vaste groep bezoekers van de Digi-avonden bestaat uit ongeveer 10 leden. Met enthousiasme worden de verschillende onderwerpen met elkaar doorgenomen en bestudeerd. Leuk is dat er een inbreng is door alle leden. Een keer per maand komen we op dinsdagavond bij elkaar. De bedoeling is om digitale technieken uit te diepen en kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen. Door de ontwikkelingen van de fotobewerkings- programma’s zien we dat we steeds meer gebruik maken van een combinatie van die programma’s, b.v. Lightroom + Photoshop 6/CC of de Rawverwerker ACR (= ongeveer gelijk aan Lightroom) + Photoshop. Ook het gebruik van plug-inns als b.v. Nik filters komt geregeld aan de orde.

Kort jaarverslag 2014

Onderwerpen behandeld in 2014:

 • Foto’s samenvoegen tot een panorama-foto: instellingen van het toestel + bewerkingsprogramma’s voor het samenvoegen; Photoshop CC werkt goed als ook ICE. Dit is gratis te downloaden.http://microsoft-image-composite-editor.nl.softonic.com/  Zie ook videocursus bij Zoom over panoramafotografie.
 • Time-lapse fotografie: Aan de orde komen de manier van nemen van de foto’s als ook de programma’s om de opnames te verwerken.
  Verschillende leden hebben voorbeelden van time-lapse fotografie laten zien.Informatie over time-lapse is door Annemarie deen Hartog verzameld. Hans Kuppers heeft informatie verzameld over het verwerken van time-lapse opname met speciale templates in Lightroom. Beide stukken zijn nog bij Annemarie den Hartog te verkrijgen.
 • Lange sluitertijden effect digitaal simuleren, zonder gebruik van grijsfilters. (Hans Kuppers) Tutorials zijn te vinden via de volgende linken.
  http://www.verdantvista.com/tut9
  http://www.verdantvista.com/tut10
  http://www.photostudiort.com/1/post/2014/02/long-exposures-without-filters-tutorial.html
  Op een praktijkavond in juni is dit door een aantal leden uitgeprobeerd. De resultaten hebben we elkaar laten zien via het blog en ze zijn besproken tijdens de septemberbijeenkomst.
 • Perspective Warp (perspectief verdraaien) in Photoshop CC; Hans Kuppers heeft een pdf hierover gemaakt. Ook te zien op de pagina: tips voor het bewerken van foto’s
 • Kleurzweem verwijderen in photoshop: artikel in Zoom oktober 2014, pag. 31
 • Nieuwe dingen in Photoshop CC (en Photohop C6): zie ook: deze Adobe pagina
  – Schokreductie filter: zcorrigeren van onscherpte ontstaan door beweging van de camera; informatie op deze Adobe pagina.
  – Galerie Vervagen: verschillende fotografische vervagingseffecten; Veld vervagen, Iris vervagen, Kantelen en verschuiven, Pad vervagen, Draaien vervagen, Vervagingseffecten effecten van de Galerie Vervagen toepassen als slimme filters. Informatie op deze Adobe pagina Over dit onderwerp is ook een video van Piet van den Eijnde bekeken.
  – Selecteren op basis van scherpstellingsgebied: een selectie maken van die delen in de foto die scherp zijn.
 • Handelingen / Actions in Photoshop; wat zijn handelingen? Hoe handelingen te gebruiken? Hoe handelingen te laden? Hoe handelingen zelf te maken?
  Een video van Piet van den Eijnde is bekeken. De handeling Draganizer is bekeken, De handeling Easy-dodge van Piet van den Eijnde is bekeken en er is ruim aandacht besteed aan de handelingen van Tony Kuiper; de Luminosity masks. Informatie stuk hierover bij Annemarie den Hartog te verkrijgen.
 • Bewerken van drie RAW foto’s; In november en december hebben alle leden van de Digigroep drie foto’s (opgestuurd door enkele leden) ieder op hun eigen wijze bewerkt. Op de digi-avond worden de resultaten bekeken en vergeleken. Dit is voorlopig een vast onderdeel van de Digi-avond.

De vaste groep bezoekers van de digi-avonden heeft zich uitgebreid tot 10 á 12 leden. Met enthousiasme worden de verschillende onderwerpen met elkaar doorgenomen en bestudeerd. Leuk is dat er een inbreng is door alle leden. Een keer per maand komen we op dinsdagavond bij elkaar. In 2014 zijn we zo’n 9x bij elkaar gekomen. De bedoeling is om digitale technieken uit te diepen en kennis en ervaring op dit gebied uit te wisselen.