Natuur en landschap nieuws2018-06-30T11:34:31+00:00
In deze rubriek doen we geregeld verslag van wat er de laatste avonden aan de orde is geweest en laten we de bij-passende foto’s op de natuur en landschapgaleriepagina zien.

Foto’s bespreken op de fotoclubavond.

• De gemaakte foto’s worden via de monitor met elkaar besproken.
  • Afgesproken is dat we per thema 1 foto inleveren. Daarvoor is gekozen omdat er veel leden zijn in deze werkgroep en wij iedere foto voldoende aandacht willen geven.
  • Heb je toch meer foto’s ingeleverd dan worden die in de Xtra-map gedaan en alleen als er nog voldoende tijd en “kijklust” is alsnog besproken.

Inleveren van de foto’s.

• Verklein je foto in de grootte van: langste zijde 2560 px.
  • Hernoem je foto: thema-eigen naam-datum-werkgroep-, bijvoorbeeld: Water-Piet Zondernaam-17 november-N&L.
  • Als je 2 foto’s per thema hebt (1 dus voor de Xtra-map) een 1 of 2 toevoegen.
  • Stuur je foto’s per mail naar de werkgroepleider uiterlijk op de zondag voorafgaand van de werkgroepavond.

2018:

In de tweede helft van 2017 is besloten om niet na elke twee avonden een ander onderwerp te kiezen, maar langer met hetzelfde onderwerp bezig te zijn. Op deze manier kan je het onderwerp verder uitdiepen. Over het algemeen werd deze methode positief ervaren, reden om deze werkwijze het eerste halfjaar 2018 voort te zetten.

De deelnemers aan de werkgroep konden stemmen op onderstaande onderwerpen.
– “Lentekriebels” (spreekt voor zich alles wat met lente te maken heeft)
– “Over the top” (Laat je creativiteit spreken en leef je lekker uit in de nabewerking)
– “Happy blue hour” (Kies het moment om te fotograferen een uur rond zonsopkomst of zonsondergang)
– “Dark silhouettes” (Maak mooie tegenlicht opnames met een goed gekozen onderwerp hierin zodat deze goed uitkomt tegen het licht in)
– “Like a frog” (Kikkerperspectief)
– “Pretty in pink” (Leef je lekker uit met deze zoete kleur alles mag)
– “Human touch” (Een landschap met een menselijk element hierin,paaltjes,dijken,huisjes,pier en dergelijke laat je fantasie botvieren)
– “Wintersferen” (spreekt voor zich alles wat met winter te maken heeft)
– “The mighty 50mm” (Pak je 50mm primelens en leef je creatief uit)
– “You don’t see what you get” (Werk in abstracte beelden)
– “Coloring the world” (Werk met kleur in wat voor vorm dan ook)

Met meeste stemmen zijn de volgende onderwerpen gekozen:
– Lentekriebels/Wintersferen
– Dark silhouettes
– Like a frog
– Human touch
– The mighty 50 mm

Tweede helft 2018:

Na de zomerstop kan elke deelnemer aan de werkgroep Natuur en Landschap kiezen uit onderstaande onderwerpen. Ook kan je – desgewenst – elke bijeenkomst kiezen voor een ander onderwerp uit de lijst. Enkele onderwerpen komen ook terug bij de Fotojaarprijs en de jaarlijkse Clubcompetitie.

-Tegenlicht – fotojaarprijs
-Bosfotografie
-Macro van insecten
-Natuur in de stad
-Regen – clubcompetitie
-Lijnen – fotojaarprijs
-Kleur in de natuur/Herfstkleuren
-Nevel/mist
-Kleine scherptediepte – fotojaarprijs
-Creatieve natuurfotografie

Onderwerpen voor 2017 zijn:

Met ingang van september 2017 worden de onderwerpen niet telkens aangepast. Elke deelnemer aan N&L kan een onderwerp kiezen uit onderstaande opties. Hiermee ga je dan het werken tot het eind van dit jaar. Aan het einde van dit jaar zal een evaluatie plaats vinden.

De onderwerpen zijn:
-Wit
-Vierkant zwart/wit ( Bondsthema)
-Luchten
-Macro/close-up
-Duinen

De thema’s voor 8 maart 2017 zijn:

• Natuurgeweld
  • Reflectie in een druppel water en
  • Vrij
De thema’s voor 8 februari 2017 zijn:

• Spiegeling
  • Natuurgeweld en
  • Vrij
De thema’s voor 11 januari 2017 zijn:

• Vogel- Kikvorsperspectief
  • Spiegeling en
  • Vrij

In 2016 zijn de volgende thema’s aan de orde geweest:

Vogels; Verlaten; Winter; Silhouet; Lente; Lijnen; Tegenlicht; Abstract; Herfst; Vogel- Kikvorsperspectief en Vrij

In 2015 zijn de volgende thema’s aan de orde geweest:

Strand; Patroon; Water; Lucht; Zand; Insecten; Herfst; Verlaten; Vogels en Vrij

In 2014 zijn de volgende thema’s aan de orde geweest:

Winter; Water in de natuur; Macro; Macro met de groothoeklens; Bollenstreek in de lente; Luchten; Bollenstreek in de zomer; Lijnen; Bollenstreek in de herfst; Blad; Reflectie en Vrij.

De natuur en landschap werkgroep komt altijd op een woensdagavond bijeen, 1 keer per maand uitgezonderd de zomervakantie.De werkgroep werkt met door de groep gekozen thema’s, waarvan de leden foto’s maken. Per avond zijn er 2 thema’s, waarbij iedere avond 1 thema vervalt en een nieuw thema gekozen moet worden. Zo blijft ieder thema dus 2 avonden in roulatie. Per thema kan 1 foto ingeleverd worden. Aanvullend is er het thema “Vrij”, hiervoor kan men 1 foto naar vrije keuze inleveren.Een werkgroepavond begint met een inventarisering van het aantal foto’s per thema. Daarna wordt besloten op welke wijze de fotobespreking zal plaatsvinden. Normaal worden foto’s integraal besproken. Echter bij een zeer groot aantal foto’s zal de fotobespreking vòòr de pauze in groepen plaatsvinden en na de pauze zal een aantal bijzondere foto’s integraal besproken worden. Doel van deze besprekingen is elkaar te helpen om tot een hoger niveau te komen. Besproken worden je eigen visie en die van anderen over het thema, het door jou gekozen onderwerp, de foto’s, de toegepaste techniek, standpunt enz .Alle getoonde foto’s worden na de werkgroepavond ter plaatsing op de website naar de groepsleider gemaild. Eénmaal per jaar presenteert de werkgroep een selectie van deze themafoto’s voor de gehele fotoclub. Naast de thema’s  zijn  er uiteraard de “vrije”onderwerpen.De beste foto’s worden in competitieverband bij de Fotobond Afd. Kennemerland door beroepsfotografen/docenten van de Fotoacademie en/of beeldende kunstenaars beoordeeld.Regelmatig zijn er Werkgroepfoto-uitjes en/of initiatieven in kleiner verband.